Antioxidanter

Fria radikaler bildas naturlig i våra kroppar när vi andas syre. När kroppen utsätts för stress, till exempel vid sjukdom och hårt fysiskt arbete kan mängden fria radikaler (oxidativ stress) öka vilket kan ha betydelse för sjukdomar som hjärt- och kärlssjukdomar och cancer. I en frisk kropp kan antioxidanter vara till nytta genom att neutralisera dessa fria radikaler.

För en person som har cancer kan det dock vara precis tvärtom! Flera studier har visat att antioxidanter istället skyndar på cancerns utveckling.

Vid strålterapi eller cystostatika så bildas i stora mängder fria radikaler, så kallade Reactive Oxygen Species (ROS), som är skadliga för de cancercellerna (även normala celler). Antioxidanter kan neutralisera dessa fria radikaler och på så sätt skynda cancercellerna genom att minska behandlingens effektivititet.

Man bör därför undvika antioxidanter när man genomgår konventionell behandling, i synnerhet starka antioxidanter som N-Acetylcystine, E-Vitamin och Beta-karoten. Det finns dock inget som tyder på att vanlig mat rik på antioxidanter skulle på något sätt skyndar på cancer.

Länkar: